Arvostavaa vuorovaikutusta

Miten omalla toiminnallasi edistät arvostuksen kulttuuria?

Miten arvostuksen kokemus vaikuttaa luovuuteen ja työn tuottavuuteen?

MISTÄ ARVOSTUKSEN KOKEMUS SYNTYY?

Meillä kaikilla on tarve tulla nähdyiksi, kuulluiksi ja hyväksytyiksi omina itsenämme. Arvostuksen kokemus ei synny itsestään, vaan tarvitsemme siihen toinen toisiamme. Aito arvostava vuorovaikutus edellyttää kohtaamista ja läsnäoloa. Sen pahin vihollinen on kiireen kulttuuri, jossa meillä ei ole aikaa kohdata itseämme eikä toisiamme. Arvostuksen kokemusta ei pidä ohittaa, koska se lisää mm.  motivaatiota, sitoutumista, luovuutta ja parantaa sekä työntekijä- että asiakaskokemusta.

Mihin arvostuksen kokemus vaikuttaa?

Arvostavan vuorovaikutuksen kulttuurissa ihmiset lähtökohtaisesti pyrkivät parhaimpaansa, rohkaistuvat kokeilemaan uusia asioita ja kokevat oman roolinsa osana tiimiä ja organisaatiota merkitykselliseksi. Tämä on keskeistä yritysten menestymisen ja radikaalin luovuuden näkökulmasta. 

Kiinnostuminen, kohtaaminen ja kysyminen sekä hyvän näkeminen itsessä ja muissa parantavat työyhteisön vuorovaikutuksen laatua ja vapauttavat energiaa uudenlaiseen ajatteluun ja oppimiseen. Ratkaisukeskeinen asenne ja yhdessä ajattelun taito auttavat ihmisiä onnistumaan ja löytämään yhdessä parhaat mahdolliset ratkaisut. Yhteistyökyky ja muutosjoustavuus säilyvät kiperissäkin tilanteissa. Arvostus on myös ”aivokarkkia” – vuorovaikutuskemia on aivokemiaa.

Mitkä tekijät edistävät arvostavaa vuorovaikutuskulttuuria?

  • Itsetuntemus sekä omien tunteiden, ajattelun ja toiminnan tutkiminen
  • Työyhteisön vuorovaikutus- ja tunnetaidot
  • Empatiataidot ja tunneäly
  • Avoin viestintä
  • Hyvän puhumisen kulttuuri
  • Psykologinen turvallisuus
  • Palautekäytännöt
  • Ratkaisukeskeinen asenne haastavissa tilanteissa
  • Ymmärrys vuorovaikutuksen yhteydestä aivokemiaan.


Vaalimalla avointa mieltä, uteliaisuutta ja oppimiskykyä sekä suhtautumalla toisiimme empaattisesti edistämme arvostavaa vuorovaikutusta työarjessa. Sen, millaista työympäristöä haluamme rakentaa itsellemme ja toinen toisillemme, tulisi olla tietoinen valinta. Mikäli työyhteisösi vuorovaikutusta on tarpeen kehittää, juttelen mielelläni lisää.

Miia Tanskanen, p. 045 131 0910, miia@mindis.fi

ajatuksia ja ideoita arvostavasta vuorovaikutuksesta

Kaipaatko oppimisen tueksi tuoreita ihmislähtöisen kehittämisen ja aivoystävällisen johtamisen näkökulmia ja käytännön vinkkejä?