Muutosta ja oppimista

miksi oppiminen lisää organisaation tulevaisuuskyvykkyyttä?

Miten johtaa oppimista ja muutosta siten, että muutosvastarintaa ei synny?

MIKSI MUUTOS SAATTAA TUNTUA HAASTAVALTA?

Yritysten toimintaympäristö monimutkaistuu ja muuttuu kiihtyvällä tahdilla. Ne organisaatiot, jotka pysyvät mukana muutoksessa ja ovat askeleen etukenossa, ovat niitä, jotka menestyvät ja pärjäävät. Monet samanaikaiset muutokset saattavat kuormittaa työntekijöitä ja synnyttää jatkuvaa keskeneräisyyden kokemuksta. Johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta on tärkeä ymmärtää, että kaikenlainen muutos aiheuttaa aina stressiä, vaikka se olisi hyvin toivottukin. Muutos täytyy sisäistää ja ymmärtää ajatuksen tasolla ennen kuin toiminta muuttuu. Tämä vie aikaa. jonka niukkuus jo lähtökohtaisesti kuormittaa ihmisiä.

Miten muutos ja oppiminen liittyvät yhteen?

Muutos edellyttää oppimista ja poisoppimista. Muutoskyvykkyyden sijaan organisaatioiden kannattaisi kehittää oppimiskyvykkyyttään, vaikka ne tavallaan kehittyvätkin rinnakkain. Oppivassa organisaatiossa oppiminen nähdään muutoksen ja tulevaisuuden menestyksen mahdollistajana. Kun henkilöstöllä on riittävät oppimisvalmiudet, helpottaa se muutosta ja lisää muutoskyvykkyttä. Toisaalta oppiminen saattaa olla alku muutokselle, jota ei olisi olemassa ilman oppimista.  Muutokseen ja oppimisen liittyy aina epäonnistumisen riski. Muutosvastarinnan taustalla oleva tunne on usein pelko. Siksi muutos- ja oppimisympäristön tulee olla turvallinen kokeiluille ja epäonnistumisille. 

Osallistamisella lisää kilpailuetua ja voimaa muutokseen

Muutosjoustavuus ja oppimisherkkyys lisääntyvät psykologisesti turvallisessa työympäristössä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa yrityksen henkilöstö ja asiakkaat osallistetaan muutokseen, sitä sitoutuneempia ja valmiimpia siihen he ovat. Osallistaminen, yhdessä ajattelun taito ja yhteiskehittämisen menetelmät auttavat yrityksiä laajentamaan ajattelua pienen joukon, esimerkiksi johtoryhmän, ulkopuolelle. Useampi briljantti mieli tuottaa yrityksen näkökulmasta parempaa ajattelua ja liiketoiminnalle suoraa kilpailuetua. Lisäksi aina kun muutos ja oppiminen ponnistavat ihmisistä, muutosvastarinta laimenee.  

Miltä muutos näyttää aivojen näkökulmasta?

Muutosta ja oppimista voidaan lähestyä myös aivojen näkökulmasta. Aivomme pyrkivät säästämään energiaa mm. vaalimalla olemassa olevia ajattelumalleja, takertumalla mielellään tuttuun ja turvalliseen ja suosimalla nopeaa ”automaattista” ajattelua. Tämä puolestaan saattaa lisätä muutosvastarintaa ja vaikeuttaa poisoppimista. Hidastamalla ajattelua ja tunnistamalla ajattelun esteitä sekä muutoksen aiheuttamaa ”aivovastustusta” ymmärrät paremmin muutosvastarintaa ja opit jouduttamaan muutosta ja oppimista pienemmällä kuormituksella.

Moni asia edesauttaa muutosta ja oppimista

Jos muutostilanteet ja oppimiskyvykkyyden lisääminen organisaatiossa kaipaavat tukea, tarjoan tukea ja menetelmiä

  • Aivoystävälliseen muutosjohtamiseen
  • Ihmislähtöiseen osallistavaan kehittämistapaan
  • Strategisten oppimistarpeiden tunnistamiseen
  • Muutoksen läpivientiin ja muutoksesta viestimiseen
  • Muutoksen ja oppimisen kannalta keskeisten ajattelu- ja tunnetaitojen kehittämiseen
  • Yhdessä ajattelun fasilitointiin
  • Yhteiskehittämiseen, esimerkiksi muotoilun keinoin
  • Muutosvastarinnan  tunnistamiseen ja selättämiseen
  • Oppimaan oppimisen taitojen kasvattamiseen.


Juttelen mielelläni lisää aiheesta: Miia Tanskanen, miia@mindis.fi p. 045 131 0910ja

Kaipaatko oppimisen tueksi tuoreita ihmislähtöisen kehittämisen ja aivoystävällisen johtamisen näkökulmia ja käytännön vinkkejä?